Zbożowe ABC. Czyli co każdy zainteresowany wiedzieć powinien?
Posted by

Zbożowe ABC. Czyli co każdy zainteresowany wiedzieć powinien?

ZBOŻA I PRODUKTY ZBOŻOWE należą do podstawowych artykułów użytkowych pochodzenia roślinnego. Stanowią źródło wielu substancji, ważnych z żywieniowego punktu widzenia, m.in. błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Są bogate w sacharydy (węglowodany), a w szczególności w skrobię, umiarkowanie w białko. Zawierają niewielką ilość lipidów, z wyjątkiem owsa, który zawiera ok. 7% lipidów. Można śmiało stwierdzić, iż zboża i produkty zbożowe korzystnie wpływają na zdrowie człowieka, pod warunkiem, że nie należą do grupy tzw. wysoko przetworzonych. Produkty zbożowe coraz częściej są rekomendowane w zwalczaniu współczesnych chorób dieto zależnych. A sami dietetycy zalecają spożycie co najmniej 5-ciu porcji przetworów zbożowych w ciągu dnia według norm polskich, a 11-tu porcji przetworów zbożowych w ciągu dnia według norm  zachodnich. Ponadto zachęcają do zwiększania konsumpcji produktów zbożowych wytworzonych z całego ziarna o znacznym udziale błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy.

1 zalecana porcja produktów  zbożowych =

• ½ szklanki ugotowanego makaronu, kaszy lub ryżu lub
• ½ szklanki płatków lub
• 1 kromka chleba (około 50 g)

Światowe tendencje w przetwórstwie żywności zmierzają w kierunku szerszego wykorzystania surowców wartościowych z żywieniowego punktu widzenia, w produktach powszechnie  konsumowanych, m.in. w pieczywie lub makaronach.
Dlaczego? Ponieważ aktualny udział błonnika pokarmowego w pożywieniu polskich konsumentów jest za niski w stosunku do wartości energetycznej przeciętnej diety.
Jakie zagrożenia wynikają dla człowieka z powodu obniżonej zawartości błonnika w pożywieniu? Paradoksalnie niedożywienie organizmu, któremu dostarczamy zbyt małej ilości składników odżywczych. W dalszej kolejności choroby cywilizacyjne, takie jak: otyłość, zmniejszona odporność organizmu, choroby układu pokarmowego, depresja, inne.
Naturalne bogactwo i źródło błonnika znajdują się w ciągle nie docenianych łatwo dostępnych surowcach, takich jak jęczmień, owies i gryka, które stanowią źródło wielu znaczących żywieniowo składników, i mogą być stosowane jako składniki wzbogacające tradycyjne produkty zbożowe.
Rośliny zbożowe XXI wieku to właśnie owies i jęczmień, należące do grupy tzw. zbóż nie chlebowych. Z jakiego powodu nadaje się im tak wysoką rangę?
Gdyż zaliczane są do surowców o właściwościach funkcjonalnych, są źródłem błonnika, a także dlatego, że produkty zawierające owies i jęczmień stanowią zdrową i smaczną alternatywę dla coraz częściej zalecanej suplementacji diet. Nie od dzisiaj wiadomo, że żywność wysoko przetworzona, jak: białe makarony i pieczywo,  zawiera znacznie mniej witamin, mikro- i makroelementów.

Co wyróżnia owies i jęczmień na tle innych zbóż?

• unikalne właściwości żywieniowe
• mniejsza zawartość węglowodanów w stosunku do innych zbóż, w szczególności skrobi
• większa ilość nie skorobiowych polisacharydów: β-glukanów i pentozanów stanowiących istotne składniki błonnika pokarmowego
• korzystne oddziaływanie na układ pokarmowy
•  obniżanie wskaźnika glikemicznego, dzięki rozpuszczalnym substancjom błonnika pokarmowego obu zbóż, co z kolei normalizuje poziom glukozy
• polepszenie gospodarki lipidowej
• efektywne zmniejszenie poziomu cholesterolu w surowicy krwi człowieka

 

Na podstawie pracy:
Dr hab. A. Kawki z Instytutu Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego, Wydz. Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu: „Współczesne trendy w produkcji piekarskiej TRENDY W PRODUKCJI PIEKARSKIEJ – WYKORZYSTANIE OWSA I JĘCZMIENIA JAKO ZBÓŻ NIECHLEBOWYCH”.
Artykuł pochodzi z periodyku – ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 2010, 3 (70), 25–43.

0 0 1578 14 października, 2014 Nasz Temat Październik 14, 2014

Facebook Comments

CHLEB POLSKI

Produkty opatrzone wspólnym logo "CHLEB POLSKI" adresowane są do wszystkich osób, dla których ważny jest zdrowy styl życia. Jako jedni z pierwszych w Polsce zaproponowaliśmy Państwu mieszanki, z których można wypiec swój własny, niepowtarzalny chleb. Ponieważ dołożyliśmy wszelkich starań w doborze składników i receptur, będzie on z pewnością inny, niż ten pochodzący z przemysłowej produkcji.