JĘCZMIEŃ: CIEKAWOSTKI
Posted by

JĘCZMIEŃ: CIEKAWOSTKI

KTO WIE ?, ŻE:

 

  •  jęczmień był jednym z pierwszych zbóż uprawianym przez człowieka
  •  w starożytności ziarno jęczmienia służyło wielu plemionom jako jednostka masy, długości i wartości
  •  Egipcjanie wrzucali jęczmień do grobów swych zmarłych, aby zapewnić im pokarm w zaświatach
  •  rysunki jęczmienia można znaleźć na monetach starogreckich
  •  słowo „jęczmień” występuje w Biblii 31 razy
  •  ziarno jęczmienia zawiera ok. 3,5% tłuszczu z czego większość to kwasy tłuszczowe nienasycone
  •  zawartość błonnika w całym ziarnie jęczmienia nieobłuszczonego wynosi ok. 20%, a pszenicy tylko 12%
  •  dzikie odmiany jęczmienia mogą zawierać nawet 13,2% β – glukanów
  •  zawartość β- glukanów w jęczmieniu jest jedną z najwyższych spośród wszystkich znanych zbóż i jest to ważny wskaźnik jakości tego zboża
  •  Nasz Makaron jęczmienny z postaci suchej zawiera ok. 11% błonnika

 

jeczmien

 

0 0 2412 26 sierpnia, 2014 Źródło błonnika Sierpień 26, 2014

Facebook Comments

CHLEB POLSKI

Produkty opatrzone wspólnym logo "CHLEB POLSKI" adresowane są do wszystkich osób, dla których ważny jest zdrowy styl życia. Jako jedni z pierwszych w Polsce zaproponowaliśmy Państwu mieszanki, z których można wypiec swój własny, niepowtarzalny chleb. Ponieważ dołożyliśmy wszelkich starań w doborze składników i receptur, będzie on z pewnością inny, niż ten pochodzący z przemysłowej produkcji.