Graham orkiszowy z kminkiem

Graham orkiszowy z kminkiem

graham z kminkiem 1graham z kminkiem 2

Opis:

Mieszanka Graham orkiszowa w wersji Dany z kminkiem – PYCHA !

Składniki:
• 300 g aktywnego zakwasu z mąki orkiszowej z pełnego przemiału
• 500 g mieszanki graham orkiszowy
• 250 ml wody
• 1 łyżka melasy
• 1 łyżka kminku uprażonego na patelni
• bez soli, mieszanka zawiera sól!

Wykonanie:
Do zakwasu dodajemy stopniowo mieszankę i wodę wymieszaną z melasą. Wyrabiamy łyżką drewnianą lub mikserem. Ciasto jest luźne, upieczemy chleb w foremce.
Po wyrobieniu dajmy mu odpocząć 30 minut, a w międzyczasie przygotujmy foremkę. Posmarujmy tłuszczem i posypmy mąką.
Po 30 minutach mieszamy ciasto jeszcze przez chwilę i wykładamy do foremki. Ma podwoić objętość.
Ja wyłożyłam ciasto do żeliwnego garnka (stąd ten dziwny kształt chlebka), aby wyrosło. Można piec w zwykłej foremce.
Pieczemy w opadającej temp. począwszy od 230 st. przez 40-45 minut. Jeśli dodaliśmy melasę (możemy ja pominąć), musimy uważać aby za bardzo nam się nie przypiekł wierzch ciasta.
W trakcie pieczenia możemy ochronić ciasto papierem do pieczenia.

Nie zaszkodzi jeśli jeszcze raz napiszę. Zakwas aktywny to zakwas dokarmiony dzień przed pieczeniem chleba. Najlepiej zrobić to wieczorem.
Jeśli nie pieczemy często, a zakwas stoi w lodówce i dokarmiamy go co jakiś czas, to może być za stary i zbyt kwaśny. Chleb upieczony na takim zakwasie nie może być dobry. Musimy go odmłodzić. Wystarczy 2-3 łyżki tego zakwasu. Dodajmy 100 g mąki i 100 g wody pozostawmy na minimum 8 godzin. Teraz w zależności od tego ile nam potrzeba zakwasu powtórzmy tę czynność jeszcze raz, aż uzyskamy jego potrzebną ilość.

 

0 0 1628 30 marca, 2015 Kulinaria Marzec 30, 2015

Facebook Comments

CHLEB POLSKI

Produkty opatrzone wspólnym logo "CHLEB POLSKI" adresowane są do wszystkich osób, dla których ważny jest zdrowy styl życia. Jako jedni z pierwszych w Polsce zaproponowaliśmy Państwu mieszanki, z których można wypiec swój własny, niepowtarzalny chleb. Ponieważ dołożyliśmy wszelkich starań w doborze składników i receptur, będzie on z pewnością inny, niż ten pochodzący z przemysłowej produkcji.