Chleb sądecki z gotowanym jabłkiem

sądecki 1sądecki 2

Opis:

Tym razem Dana upiekła chleb z całego kilograma mieszanki „Chleba sądeckiego”. Sposób wykonania tego chleba nie był z góry zaplanowany po postu jak to opisała Dana „Wypadło mi coś w międzyczasie, kiedy już zaczęłam przygotowywanie ciasta”.

Składniki:
zaczyn:
• 450 g aktywnego zakwasu mąki żytniej razowej lub pszennej pełnoziarnistej
• 500 g mieszanki
• 250 g wody

Mieszamy składniki, przykrywamy i pozostawiamy na około 2 godziny w misce pod przykryciem. Właściwie to ciasto mało co się podniosło, ale fermentacja została pobudzona.
Nie wiem jak to wpłynęło na dalsze przygotowywanie ciasta, ale efekt końcowy jest świetny.
Myślę, że przejście od razu do ciasta właściwego, bez przygotowywania zaczynu, byłoby bez uszczerbku dla jakości chleba.

Składniki na ciasto właściwe:
• cały zaczyn
• 500 g mieszanki
• 250 g ugotowanego jabłka + 2 łyżeczki płynnego miodu *
• 110 g wody
• bez soli, mieszanka zawiera sól!

Wykonanie:
* Przygotowanie masy jabłkowej: 3-4 jabłka, obrane, pokrojone w ćwiartki, gotujemy w wodzie. Wyjmujemy z wody, robimy papkę widelcem, dodajemy 2 łyżeczki miodu i pozostawiamy aby przestygły.

Dodajemy masę jabłkową do zakwasu, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i wodę. Mikserem lub ręcznie wyrabiamy aby wszystkie składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Mieszanka zawiera ziarna trzech zbóż, więc ciasto nie będzie gładkie tylko porowate.
Mieszamy kilka minut i wykładamy do 2 foremek wcześniej wysmarowanych i posypanych czym kto lubi. Ja posypałam foremki sezamem.
Teraz, tylko bez pośpiechu, ciasto rosło dość długo. Ziarna w mieszance nie pozwoliły mu szybko wyrosnąć (tak myślę) albo …tak szczerze to nie wiem.
Wyrosło po 6 godzinach. Myślę, że można by spokojnie po wyrobieniu, włożyć ciasto do lodówki i iść spać!
Cierpliwość często wynagradza!
Pieczemy w opadającej temperaturze, począwszy od 230-220 st. przez około 40-50 minut.

1 0 1230 30 marca, 2015 Kulinaria Marzec 30, 2015

Facebook Comments

CHLEB POLSKI

Produkty opatrzone wspólnym logo "CHLEB POLSKI" adresowane są do wszystkich osób, dla których ważny jest zdrowy styl życia. Jako jedni z pierwszych w Polsce zaproponowaliśmy Państwu mieszanki, z których można wypiec swój własny, niepowtarzalny chleb. Ponieważ dołożyliśmy wszelkich starań w doborze składników i receptur, będzie on z pewnością inny, niż ten pochodzący z przemysłowej produkcji.