Chleb pieniński z gotowaną marchewką

pieniński 1pieniński 2

Opis:

Kolejny popisowy nr Dany, Chleb Pieniński na zakwasie z marchewką…stworzony specjalnie dla nas 🙂

Składniki:
• 300 g aktywnego zakwasu z mąki pszennej pełnoziarnistej
• 500 g mieszanki pienińskiej
• 100 g mąki dodatkowo lub tejże mieszanki do podsypywania
• 200 g zmiksowanej marchewki, wcześniej ugotowanej
• 150 ml maślanki wymieszanej pół na pół z wodą
• 1 łyżeczka octu jabłkowego
• 1 łyżeczka oliwy pod koniec wyrabiania
• Mieszanka zawiera sól, nie solimy!

Wykonanie:
Do zakwasu dodajemy, zmiksowaną marchewkę, mieszamy i dodajemy stopniowo mieszankę pienińską i wodę z maślanką wymieszaną z octem. Wyrabiamy mikserem lub ręcznie do dobrego połączenia składników. Ciasto jest dość luźne i klejące.
Wykładamy ciasto na blat posypany mąką lub mieszanką pienińską. Wyrabiamy, teraz już tylko rękoma, aż ciasto będzie gładkie i przyjemne w dotyku. Nie musimy zużyć dodatkowej mąki w całości, zostawmy trochę, będzie nam jeszcze potrzebna przy odgazowywaniu ciasta. W sumie wyrabiałam ciasto 10 minut.
Teraz wlejmy oliwę, robiąc dołek w cieście i jeszcze raz wyróbmy chwilkę, aż olej równomiernie rozejdzie się po cieście.
Włóżmy ciasto do miski na 3 godziny, odgazowując go po każdej godzinie.
W tym celu wyjmujemy ciasto na blat posypany mąką, rozpłaszczamy go w prostokąt i składamy w ścisły rulon, kładąc go z powrotem do miski.
Za trzecim razem formujemy podłużny bochenek i wkładamy do koszyczka, do właściwego wyrośnięcia przed pieczeniem.
Ciasto bardzo szybko urosło. Już po niespełna 1,5 godzinie, było gotowe do pieczenia.
Pieczemy na kamieniu lub blasze we wcześniej, dobrze nagrzanym piekarniku z kamieniem lub blachą do temp 250 st.
Ciasto wykładamy z koszyczka na łopatę, nacinamy, spryskujemy wodą, obniżamy temp. do 230-220 st. i przekładamy na kamień lub blachę. Po 10 minutach znów obniżamy temp. o 10 stopni, wkładamy 2-3 kostki lodu na dno piekarnika i dopiekamy jeszcze 30-40 minut w opadającej temp. Pozostawmy go jeszcze parę minut w wyłączonym i otwartym piekarniku.

1 0 1137 30 marca, 2015 Kulinaria Marzec 30, 2015

Facebook Comments

CHLEB POLSKI

Produkty opatrzone wspólnym logo "CHLEB POLSKI" adresowane są do wszystkich osób, dla których ważny jest zdrowy styl życia. Jako jedni z pierwszych w Polsce zaproponowaliśmy Państwu mieszanki, z których można wypiec swój własny, niepowtarzalny chleb. Ponieważ dołożyliśmy wszelkich starań w doborze składników i receptur, będzie on z pewnością inny, niż ten pochodzący z przemysłowej produkcji.