Chleb niedzicki z pęczakiem

Opis :niedzicki z pęczakiem 1

receptura opracowana przez Danę, chleb niezwykły ze względu na zawartość amarantusa i kaszy pęczak.

Składniki:

Przygotowanie pęczaku:
• 100 g pęczaku jęczmiennego
• 250 g gorącej wody

Pęczak miksujemy na mąkę, zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Nie musi być dokładnie zmiksowany, mój miał jeszcze małe perełki, to nie przeszkadza.

Ciasto właściwe:
• 300 aktywnego zakwasu (może być z mąki pszennej pełnoziarnistej lub żytniej razowej)
• 500 g mieszanki niedzickiej
• 350 g pęczaku przygotowanego wcześniej
• 150 ml wody
• bez soli, mieszanka zawiera sól!
• 1 łyżeczka octu jabłkowego
• 2 łyżki oliwy

Wykonanie:
Do zakwasu dodajemy zmiksowany pęczak zalany wrzątkiem. Stopniowo mieszankę i wodę wymieszaną z octem. Składniki można wymieszać mikserem. Ja robiłam to rękoma.
Ciasto jest klejące za sprawą pęczaku. Musimy trochę się pomęczyć, bo warto. Ciasto jest takie, że po połączeniu składników już daje się uformować w kulę. Nie może być jednak za ścisłe. Palec lekko w nie wchodzi. Po kilku minutach wyrabiania dodajemy partiami oliwę, po pół łyżki, wystarczy na 4 razy. Wtedy dłużej można ciasto wyrabiać, bez potrzeby podsypywania mąką. Na koniec oliwimy miskę i pozostawiamy ciasto na 90 minut.
Po tym czasie ciasto odgazowujemy, formujemy w kulę i pozostawiamy na desce lub łopacie, dobrze posypanej mąką, posypujemy mąką również boki ciasta. Otulamy ściereczką zwiniętą w rulon (patrz: zdjęcie), możemy chwycić spinaczami ściereczkę aby w trakcie rośnięcia, chleb nie rozszedł się zbytnio na boki. Ciasta nie będziemy przekręcać, wkładając do piekarnika. Zsuniemy go, po wyrośnięciu na kamień czy blachę. Można pobawić się i górę ciasta dodatkowo ozdobić jakimiś jadalnymi listkami, dobrze posypać mąką, dodatkowo przykryć i czekać aż podwoi objętość.
U mnie po 1,5 godzinie było gotowe do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik z kamieniem lub blachą do 250 st. Z kamieniem nagrzewanie piekarnika powinno trwać dłużej niestety.
Obniżamy temp. do 230 st. odrzucamy ręcznik, ciasto powoli zaczyna się rozchodzić, ale to nie szkodzi. Podniesie się w piekarniku. Spryskujemy wodą, dodatkowo na dno piekarnika 2-3 kostki lodu, zsuwamy z łopaty na kamień lub blachę.
Pieczemy w opadającej temp. 40-45 min.

0 0 999 30 marca, 2015 Kulinaria Marzec 30, 2015

Facebook Comments

CHLEB POLSKI

Produkty opatrzone wspólnym logo "CHLEB POLSKI" adresowane są do wszystkich osób, dla których ważny jest zdrowy styl życia. Jako jedni z pierwszych w Polsce zaproponowaliśmy Państwu mieszanki, z których można wypiec swój własny, niepowtarzalny chleb. Ponieważ dołożyliśmy wszelkich starań w doborze składników i receptur, będzie on z pewnością inny, niż ten pochodzący z przemysłowej produkcji.