Chleb góralski ciemny na zakwasie

Chleb góralski ciemny na zakwasie

góralski na zakwasie 1góralski na zakwasie 2

Opis:

Pod wprawnym okiem Dany Mieszanka Chleba Góralskiego nabrała rumieńców…melasa, słód i kawa jako dodatek, zakwas jako baza. Polecamy.

Składniki:
• 250 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej
• 600 g mieszanki „Chleb Polski” – Chleb Góralski
• 370 g wody z kawą zbożową
• 1 łyżkę słodu jęczmiennego
• 2 łyżki melasy
• Torebka kawy zbożowej *
• Bez soli (mieszanka zawiera sól)

* Saszetkę kawy zbożowej zalewamy wrzątkiem i po zaparzeniu, dodajemy do wody. W sumie ma być płynu 370 g. Dodajemy również do wody melasę.

Wykonanie:
Do zakwasu dodajemy mieszankę, słód i stopniowo wodę wymieszaną z kawą i melasą.
Łączymy składniki za pomocą robota lub po prostu drewnianą łyżką. Robotem potrwa to krócej. Ręcznie trzeba trochę się napracować. Ciasta nie da się ulepić w kulę. Sami musimy wyczuć konsystencję ciasta.
Po dobrym wyrobieniu, zostawiamy ciasto, aby odpoczęło 30, 40 minut.
Smarujemy foremkę, wysypujemy płatkami owsianymi, wykładamy ciasto i czekamy aż urośnie.
Chleby na zakwasie rządzą się innymi prawami. Ich czas wyrastania waha się od 2 do nawet 8 godzin. Chleb góralski wyrastał u mnie prawie 5 godzin. Musimy być cierpliwi, sukces dobrego chleba, to dobrze wyrośnięte ciasto. Musi prawie podwoić objętość. Przerośnięte ciasto, to też klapa! W piekarniku nie ma siły aby urosnąć i często opada tworząc zbity i kleisty miąższ.
Osoby mające doświadczenie z zakwasem, świetnie sobie poradzą. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku, w opadające temperaturze. Na początek przez 10 minut dajemy ciastu „zapiec się” w temperaturze około 230 st. Zmniejszajmy ją stopniowo, w miarę upływu czasu do 210-200-190 st. i tak jeszcze przez 35-40 minut. Wtedy chleb ma fajną skórkę a w środku nie jest wysuszony. Możemy pozostawić jeszcze chwilę w wyłączonym i otwartym piekarniku.

2 0 2455 30 marca, 2015 Kulinaria Marzec 30, 2015

Facebook Comments

CHLEB POLSKI

Produkty opatrzone wspólnym logo "CHLEB POLSKI" adresowane są do wszystkich osób, dla których ważny jest zdrowy styl życia. Jako jedni z pierwszych w Polsce zaproponowaliśmy Państwu mieszanki, z których można wypiec swój własny, niepowtarzalny chleb. Ponieważ dołożyliśmy wszelkich starań w doborze składników i receptur, będzie on z pewnością inny, niż ten pochodzący z przemysłowej produkcji.